O Bir Altaylı
Ahmet ACAR
“Altaylı” olma konusunda sınır tanımayan bir süper yetenek. Kemal Ömeragiç’in piliçlerinden, Raşit Çetiner’in yıldızlarından. Herkesin, bir Gölcük kampı sırasında keşfettiği bir virtüöz. Ne kadar mı Altaylı, anlatalım… Teknik Direktör Metin Tekin döneminde yeniden Altay’a dönebilmek için saç-sakal uzatıp gizlice sezon başı seçmelerine katılacak kadar Altaylı... “Altaylı Ahmet Acar” olarak başladığı futbol yolculuğunu çok takım değiştirse de “Altaylı Ahmet Acar” olarak noktaladı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Ahmet AKUYGUR
Şimdilerde Süper Lig’de bir orta saha oyuncusu sezonu 5-6 golle tamamladığında “Dünya yıldızı” diye anlatılıyor ya, Ahmet Akuygur’u tanıyanlar gülüp geçer buna. Yedi sezon siyah-beyazlı formayı giyip her sezon gol üstüne gol attı Ahmet Akuygur. Tam bir virtüözdü. Top ayağına çok yakışıyordu. Drone daha icat edilmemişken, sahayı sanki tepeden görürdü. Aynı performans, aynı istek, aynı hırs ve aynı istikrarla 155 Süper Lig, 16 Türkiye Kupası maçına çıkmak kolay değil. Karşıyaka, Karabükspor ve Turgutluspor ile futbolculuk yaşamını noktalayan Ahmet Akuygur, her zaman bizden biri olarak kaldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Akın DAĞDELEN
Büyük Altaylı bir baba; Cevdet Dağdelen… “Büyük Altaylı” üç evlat; Altay Dağdelen, Aydın Dağdelen, Akın Dağdelen… Altay’da başladığı futbol kariyerini 20 yaşında Göztepe’ye geçerek devam ettirdi Akın Dağdelen. 36 yaşına kadar üç direk arasındaki yerini korudu. 2014 yılında yeşil sahalara veda ederek Manisaspor’da ilk teknik adamlık kariyerine başladı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Ali Şaşal VURAL
Her dönem çok iyi kaleciler yetiştiren Altay’ın Türk futboluna son dönemde armağan ettiği önemli isimler arasında yer alır. 13 yaşında giydiği “1” numaralı formayı 24 yaşına kadar gururla sırtında taşıdı. 2014’de Eskişehirspor’a transfer olarak Süper Lig kariyerine başladı. 2016 yılında ise yine Süper Lig ekiplerinden Sivasspor’un kalesine geçti ve başarıyla yıllarca görev yaptı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Alp ERGİN
8 yaşında Altay futbol okulunda başladığı kariyerini A takım seviyesinde 5 yıl kadar oynayıp, süper lige kadar çıkaran ve 23 kez milli formamızı terleten 87 jenerasyonunun en akılda kalan futbolcularından bir tanesi.Futbolculuk kariyerini noktaladıktan sonra, antrenörlük kariyerine Altay Altyapısında devam eden Alp, çocuğunun ismini ALTAY koyacak kadar Altay'lı.
Çünkü; O Bi Altaylı...
Alpay ÖZALAN
Yetiştiği Büyük Altay’da basamakları hızla tırmanıp henüz 18’inde Süper Lig’deki ekibin önemli oyuncularından biri haline geldi. Ender Türk başkanlığındaki yönetim döneminde çok yüksek bir bonservis bedeliyle Beşiktaş’a transfer oldu. Hem Beşiktaş, hem de sonrasında oynadığı Fenerbahçe’deki futboluyla A Milli Takımı’nın değişmez futbolcularından biri haline geldi. Fenerbahçe’nin ardından Premier League ekiplerinden Aston Villa’da üç sezon başarıyla görev yaptı. Futbola Bundesliga takımlarından Köln’de veda etti. 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki hareketi ile UEFA’dan Fair-Play Ödülü aldı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Altay DAĞDELEN
Yine Büyük Altay ile başlayıp, yıllar sonra Büyük Altay ile biten bir başka isim… Bu kez ismi de Altay… Tam bir Altaylı ve kaleci “Dağdelen” ailesinden… Küçük bir çocuk olarak girdiği Altay’da başladığı müthiş kariyeri, onu Can Barhan gibi Fenerbahçe’ye kadar taşıdı. 1990’lı yılların başında adından en çok bahsedilen file bekçilerinden biri oldu. Kariyerini Vanspor, Erzuruspor ve İzmirspor’da devam ettirdikten sonra yuvasına geri dönüp Büyük Altay formasıyla aktif futbolculuk yaşamını noktaladı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Atakan SANCARBARLAZ
Altay Alsancak Stadı’nda mahşeri bir kalabalık. Rakip Karabükspor. Ligin 25. haftası ve Altay için olmak ya da olmamak günü. Bir Büyük Altay atıyor, bir Karabük. Dakikalar 78’i gösterdiğinde uzun siyah saçları ve tekmeye kafa atan cesaretiyle Atakan Sancarbarlaz sahneye çıkıyor ve müthiş karamboldeki golüyle Altay’a varolma savaşını kazandırıyor. 3-2’lik maçtaki bu gol bile yeter Atakan’ı anlatmaya.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Aydın DAĞDELEN
“Aileden Altaylı” olmak vardır bizim geleneğimizde. Aydın Dağdelen de siyah-beyazlı renklerin içinde doğdu ve futbol yaşamı boyunca siyah-beyaz kaldı. Kulübün kapısından ne zaman girdiği konusunda resmi bir kayıt yok, gayri resmi kayıtlar bebekliğini gösterir. 1990’da kuşandı armayı, 12 yıl boyunca çıkarmadı. Bir sezon Soma Linyitspor’a, bir sezon da Diyarbakırspor’a kiralık gitse de yuvasına hemen döndü. 2002’de aktif futbolculuk yaşamını noktalarken geriye güzel anılar ve Altay’a adanmış bir ömür bıraktı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Ayfer ELMASTAŞOĞLU
Futbol şimdi değişti. Eskiden ne para vardı ne pul… Ömürlük atılırdı imzalar, Büyük Altay’da… Ömürler adanırdı siyah-beyaz renklere… Ayfer Elmastaşoğlu da koca bir ömür geçirdi Altay’da. 1961’de sırtına geçirdiği formasıyla 15 yılda 324 maç, 60 gol, 5 Milli Takım gururu bıraktı bizlere…. 1980’de kazanılan Türkiye Kupası ise teknik direktörlük kariyerinin zirvesidir Ayfer Hoca’nın… 1967’de futbolcuyken kazandığı kupayı, bu kez teknik direktör olarak kaldıracak kadar unutulmazdır… Yarım asrı çoktan deviren Ayfer Elmastaşoğlu, iki kupalı bir efsane olarak Büyük Altay tarihinin en büyük futbolcuları arasında yer alır ve her zaman da alacaktır.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Aytaç KARA
10 yaşında Altay Futbol Okulu’nda başladığı kariyerini Galatasaray’a kadar yükselten bir yıldız. Teknik Direktör Ercan Ertemçöz döneminde altyapıdan alınıp A Takım’a çıkarıldı. İlk maçını TFF 1. Lig’in ilk haftasında Tavşanlı Linyitspor’a karşı oynadı. İki sezon A Takım’da görev yaptıktan sonra Süper lig ekiplerinden Eskişehirspor’a, oradan Trabzonspor, Yeni Malatyaspor, Bursaspor, Kasımpaşa’ya geçti. 17 kez Milli formayı giydi. Altay’ın son dönemde yetiştirdiği en etkili futbolcular arasındaki yerini aldı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Bulut BASMAZ
14 yaşında amatör küme takımlarından Karabağlarspor’da keşfedildi. 21’ine kadar Büyük Altay forması giyip önce Kocaelispor’a, ardından Elazığspor’a tecrübe kazanması amacıyla kiralık olarak gitti. Sonrasında Süper Lig ekiplerinden Denizlispor’a transfer oldu. Manisaspor’un en iyi döneminde geçip şampiyonluk yaşadı. 9 kez ay-yıldızlı formayı göğsünde gururla taşıdı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Çağdaş ATAN
Altay altyapısının en sert duvarlarından biri. Güçlü fiziği, hava toplarındaki hakimiyeti, bitip tükenmek bilmeyen enerjisi ve agresif futboluyla, kendini kısa sürede kabul ettirdi. Altay’ın Reha Kapsal yönetiminde Süper Lig’e yükselen ekibinde forma giydi. Hemen ardından Süper Lig’de boy gösterdi. Altay’daki performansıyla Beşiktaş ve Trabzonspor’a, oradan da Almanya ve İsviçre ligine transfer oldu. Alpay Özalan, Sinan Kaloğlu, Okay Yokuşlu ve Necati Ateş gibi Büyük Altay’da yetişip Avrupa’nın üst düzey liglerinde forma giyen oyuncular arasındaki yerini aldı. Toplam 5 kez ay-yıldızlı formayı giyen Çağdaş Atan, futbol yaşamını bir başka siyah-beyazlı ekip Manisaspor’da noktaladı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Cenk ÖZKAÇAR
Alpay Özalan, Okay Yokuşlu, Semih Kaya, Necati Ateş, Sinan Kaloğlu, Semih Kaya ve Çağdaş Atan gibi Büyük Altay’dan çıkıp Avrupa’nın üst düzey liglerinde forma giyen oyuncular arasında yer aldı. 13 yaşında keşfedildi, 18’inde A Takım’a yükselip tecrübe kazanması amacıyla Karacabey Belediyespor’a kiralandı. Sol ayağını müthiş etkili kullanması ve savunmadaki enerjisiyle Juventus dahil tüm Avrupa kulüplerinin radarına girdi. 2020 yılında Fransa futbolunun önemli temsilcilerinde Olympique Lyon’a transfer oldu. Beş yıllık sözleşme imzalayan Cenk Özkaçar, sonraki sezonda ise Heverlee’ye geçti.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Efe SARIKAYA
Futbola Altay Akademi’de başlayan, akademi yaş grubundaki takımlarımızda forma giyen, U17 -U19 Milli Takımı’mızın formasını giyen, 16 yaşında A takıma çıkan, profesyonel futbol takımımızın oyuncusu evladımız Efe Sarıkaya 2024 yılında Fransa ekiplerinden Grenoble Kulübü'ne transfer oldu.
Çünkü, O Bi Altaylı...
Enes ÖĞRÜCE
Futbola Altay Akademi’de başlayan, akademi yaş grubundaki takımlarımızda forma giyen, U17 Milli Takımı’mızın formasını giyen, 16 yaşında A takıma çıkan, profesyonel futbol takımımızın oyuncusu evladımız Enes Öğrüce 2024 yılında Süper Lig ekiplerinden Bodrumspor'a transfer oldu.
Çünkü, O Bi Altaylı...
Erdi DEMİR
Futbola Büyük Altay altyapısında başladı. 1980’de A2 Takımı’na, 1981’de henüz 17 yaşındayken A Takım’a yükselmeyi başardı. Altı yıl siyah-beyazlı armayı “son sürat” kuşandıktan sonra Fenerbahçe’ye transfer oldu. Patlayıcı gücü, sürati ve bitmeyen enerjisiyle 1980’li yılların en etkili oyuncuları arasında tarihteki yerini aldı. Sarıyer, Sakaryaspor, Soma Linyitspor ve Beylerbeyi takımlarında forma giydi. futbola veda etti. U18, U21 ve Olimpik Milli Takımı’nda ay-yıldızı göğsünde taşıdı. Erdi Demir, “Altaylı Erdi” olarak tanındı ve öyle de kalacak.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Eren GÜNGÖR
Çamdibigücü’nde keşfedilip Büyük Altaylı oldu. Genç yaşında A Takım’a yükseldi. Çok başarılı bir dönemin ardından Süper lig ekiplerinden Kayserispor’a transfer oldu. U17, U18, U19 U21 ve son olarak A Milli Takım’da toplam 21 kez forma giydi. Kayserispor’daki beş yıllık kariyeri sırasında önemli bir sakatlık yaşadı. 2013’de Karabükspor’a transfer oldu. Ancak 27 yaşında yeşil sahalara veda etmek zorunda kaldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Fatih EGEDİK
Büyük Altay ile başlayıp Büyük Altay ile biten bir futbol kariyeri. A takım formasını ilk kez 2000 yılında giyen Fatih Egedik, Türkiye’de defansif orta saha kavramının en önemli temsilcilerinden biri oldu. Beş sezon Altay A Takımı’nda görev yaptıktan sonra Süper Lig ekiplerinden Denizlispor’a transferini gerçekleştirdi. Böylelikle Altay, Süper Lig’e bir oyuncusunu daha gönderdi. Konyaspor, Manisaspor ve Mersin İdman Yurdu’nda da görev yapan Fatih Egedik, 29 yaşında kendisini yetiştiren yuvası Altay’a geri döndü ve forma giydiği bir sezonun ardından “Altaylı Fatih Egedik” olarak yeşil sahalara veda etti.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Gökhan DEĞİRMENCİ
11 yaşında Büyük Altaylı oldu. 9 sezon her yaş kategorisinde ve A Takım’da forma giyip Kayserispor’a transfer oldu. Altay’ın “kaleci yetiştirme” geleneğinden gelen olan Gökhan Değirmenci, Kayserispor’un yanı sıra Kayseri Erciyesspor, Göztepe, Gaziantepspor, Boluspor, Akhisar Belediyespor ve Bnadırmaspor’da oynadı. 10 kez ay-yıldızlı formayı giydi.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Hayrettin DEMİRBAŞ
Türk futbolunun unutulmaz kalecisi Hayrettin Demirbaş, 14 yaşında Ayvalık Küçükköyspor’da keşfedilip Altay’a geldi.18 yaşında profesyonel olup A Takım kadrosuna dahil oldu. Beş yıl süren Büyük Altay kariyerinin ardından önce Afyonspor’a, ardından 10 yıl formasını giyeceği Galatasaray’a transfer oldu. 18 kez A Milli Takım forması giyen, Hayrettin, 1980 ve 90’lı yılların en popüler kalecilerinden biri oldu. Herkes onu “Galatasaraylı Hayrettin” olarak tanısa da biz çok iyi biliyoruz ki “O bir Altaylı…”
Çünkü; O Bi Altaylı…
İbrahim AKIN
15’inde girdiği Büyük Altay’ın kapısından 20’sinde bir yıldız olarak ayrılıp Beşiktaş’ın yolunu tuttu. Altay’ın yetiştirdiği oyuncuları sıralamak gerekirse, onun için belki de ayrı bir sayfa açmak gerekir. Henüz 17’sinde Altay’ı Süper Lig’e çıkaran kadroda yer alıp müthiş bir sezon geçirdi. Hemen ardından Süper Lig’de fırtına gibi esti. Müthiş solak, 2004 yılında Beşiktaş’a geçip kariyerine devam etti. U17’den A Milli Takım’a kadar her yaş kategorisinde ay-yıldızı göğsüne gururla taktı. Yıllar sonra 32 yaşında döndüğü Büyük Altay’ı, attığı golle 2. Lig’e çıkarıp Süper Lig’e doğru uzanan yolun ilk adımını attı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Kazımcan KARATAŞ
Futbola Altay altyapısında başladı. Altay Spor Okulları’nda yetişen, ardından altyapıya geçen ve Siyah-Beyazlı ekibin her yaş grubundaki takımlarında forma giyen, U17 ve U19 Milli Takımı’nın değişmez oyuncusu olan Kazımcan Karataş,Galatasaya'a transfer oldu.
Çünkü; O Bi Altaylı...
Mehmet AKÇAGÜN
Altay Altaypısında futbola başlayan defansın vazgeçilmez isimlerinden Mehmet Akaçagün U19 Milli Takım kategorisinde ay-yıldızı göğsüne gururla taktı.Sakatlık sebebiyle genç yaşta futbolu bırakmak zorunda kaldı.
Çünkü;O Bi Altaylı…
Mehmet SAK
12 yaşında Altay altyapısında futbola başladı. 18’inde Altay A Takım formasıyla ilk profesyonel maçına çıktı. Orta sahadaki akılcı futbolu ve yüksek teknik kapasitesiyle bir anda Süper Lig ekiplerinin radarına girdi. Sezon bitiminde Bursaspor’a transfer oldu. Samsunspor, Göztepe, Bucaspor, Adanaspor, Yni Malatyaspor, Ankaragücü ve Hekimoğlu Trabzonspor formalarını giydi. U18 Milli Takım’da ay-yıldızı göğsünde taşıdı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Merter YÜCE
Büyük Altay’da bir gelenek vardır. Eğer futbola burada aşladıysan, yine burada noktalarsın. Vefa duygusudur bu, siyah-beyazlı armaya borcunu ödemektir. Merter Yüce de buna çok güzel bir örnektir. 12 yaşında kapıdan içeriye adımını atan Merter Yüce, 24 yaşına kadar armayı kuşandı. Bir zamanlar Tanzer Sencer, Büyük Mustafa gibi isimlerin gururla taşıdığı kaptanlık pazu bandını koluna taktı. 24’ünde, futbolunun en verimli çağında Kayserispor’a transfer olarak Altay & Süper Lig transfer hattındaki yerini aldı. Yedi ayrı takımda görev yaptıktan sonra yuvasına dönüp 34 yaşında vefa borcunu ödeyerek son kez siyah-beyazlı formayla sahaya çıktı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Müfit İKİZOĞLU
Boluspor’da yetişse de “Altaylı Müfit” olarak gönüllerde taht kurdu. Büyük Altay’ı, 1990-91’de gerçek yeri Süper Lig’e çıkaran kadroda yer aldı. “Futbolun beyefendisi” Müfit, Altay’ın 1990’lı yıllara damgasını vuran unutulmaz kadrosunun en önemli yapı taşlarından biri oldu. 6 yıl süren Altay kariyerinin ardından unutulmaz izler bıraktı. 34 yaşında Vanspor’a transfer olacak kadar kendine iyi bakan, gerçek bir profesyoneldir Müfit. Bir dönem formasını giydiği Marmaris’te futbol, “Müfit’ten önce ve Müfit’ten sonra iki döneme ayrılır” derlerdi, anlamak için yaşamak gerekir…
Çünkü; O Bi Altaylı…
Musa ÇAĞIRAN
Altay’ın keskin gözlü oyuncu izleme antrenörleri tarafından 12 yaşında Altınırmak’ta keşfedildi. Her yaş grubu takımlarda forma giyip profesyonel oldu. 18’ine girdiğinde üç yıllık sözleşmeyle Galatasaray tarafından transfer edildi. Süper Lig yolculuğuna bu şekilde başlayan genç oyuncu, Konyaspor, Bursaspor, Kardemir Karabükspor, Osmanlıspor ve Alanyaspor formalarını giydi. 21 kez ay-yıldızlı formayı giydi ve Altay’ın son dönemde Türk futboluna armağan ettiği önemli futbolcular arasındaki yerini aldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Mustafa DENİZLİ
1965 yılında kapısından girdiği Büyük Altay’da dile kolay 18 sezon, tam 336 kez aralıksız forma giydi, iki Türkiye Kupası kaldırdı, gol kralı oldu. Frikik ve korner gollerinin Büyük Usta’sı, Türk futbolunda tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı futbolcusu olarak tanındı. Altay Alsancak Stadı, onu izlemek isteyenlerle dolup dolup taştı. “11” numaralı siyah-beyaz formasından aktif futbolculuk kariyerinin son sezonunda ayrılıp Galatasaray’a geçti. Altay’a yeniden dönüşü ise tek kelimeyle muhteşem oldu. 2020-2021 sezonunda bu kez “teknik direktör” olarak geri dönen Büyük Mustafa, Büyük Altay’ı Süper Lig’e taşımayı başardı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Necati ATEŞ
Altay Alsancak Stadı’nın selvi ağaçlarının olduğu kale arkasında dönemin Teknik Direktörü Behiç Funda, “Necati diye bir çocuk var altyapıda, görün bakın neler yapacak” diye anlattığında duyuldu ilk adı. Çok kısa bir süre sonra giydi Büyük Altay formasını ve 100’ler Kulübü’ne doğru giden büyük kariyeri başladı. Altaylı gencin. Galatasaray’a gittikten sonra verdiği bir röportajında “Büyük takımda oynamak nasıl bir duygu” diye soran gazeteciye “Ben zaten büyük bir takımdan, Altay’dan geliyorum” diye yanıt vermesiyle taht kurdu gönüllere. Narlıdere Esnafspor’dan La Liga’ya kadar uzanan bir kariyerin sahibi Necati Ateş…. 43 kez milli formayı giyen bir yetenek… Her maç Ateş’li, her maç agresif, her maç kazanıcı…
Çünkü; O Bi Altaylı…
Okay YOKUŞLU
Büyük Altay’ın son 15-20 yılında en büyük ses getiren futbolcularından biri oldu. Spor okulları, Altay altyapısı derken 15’inde A Takım’a yükseldi. 6 Ekim 2009’da 6-1’lik Bucaspor maçında attığı golle, Türkiye profesyonel liglerinde gol atan en genç oyuncu unvanını elde etti. İki sezon kaldığı Altay’da ve Genç Milli Takım’daki performansıyla, kulüp tarihinin en yüksek bonservis ücretlerinden biri karşılığında 2010-2011 sezonu sonunda Kayserispor’a transfer oldu. Altay Kulübü, Okay’ı bonservisinden gelen parayla kulübe kalıcı gelir yaratmak adına Vali Kutlu Aktaş Tesisleri’nde bir halı saha inşa ederken Okay da kariyerine devam edip La Liga ve Premier League’ye kadar uzandı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Orhan ÜSTÜNDAĞ
Her ne kadar Karabükspor’da futbola başladıysa da “Altaylı Orhan” olarak anıldı. Fiziği, cesareti ve bitip tükenmez enerjisiyle 12 yıl boyunca Büyük Altay savunmasının sigortası, takımın kaptanı oldu. Ege Üniversitesi sahasının yanından geçerken ALT plakalı sarı arabasını her daim park yerinde, onu ise sahada çalışırken görebilirdiniz. Sarıyer ile imzaladığı sözleşmeyi bir yana bırakıp mahkeme kararıyla geldiği Altay’da sembol oyunculardan biri oldu. “Şanver, Tahir, Orhan, Müfit, Ramazan, Ahmet “ diye başlayan ve bir döneme damgasını vuran 90’lar ekibinin parlak yıldızı Orhan Üstündağ, bu kalp seni unutur mu ?
Çünkü; O Bi Altaylı…
Ramazan KURŞUNLU
Daha ilkokula başlamadan başladı Altay’a… 7‘sinde küçük bir çocuk olarak tanıştı siyah-beyazlı renklerle. 12 yıl her yaş grubunda gururla taşıdı armayı. 2000’de A Takım’a geçti bileğinin hakkıyla. Müthiş maçlar çıkarıp Altay-Beşiktaş transfer hattındaki yerini aldı. Diyarbakırspor, Ankaraspor, Karşıyaka, Çaykur Rizespor, Adana Demirspor derken, 32 yaşında geri döndü doğduğu topraklara. Altaylı Ramazan olarak başladığı futbol kariyerini, Altaylı Ramazan olarak tamamlayıp siyah-beyazlı renklere bağlılığını gösterdi.
Çünkü; O Bi Altaylı.
Ramazan TORUNOĞLU
Tophane Tayfunspor’dan bıçkın bir delikanlı olarak geldiği İzmir’de “Altaylı Ramazan” oldu. “Kara Tren” önüne uzun bir top atıldığında süratle hareket eder,, önüne ne gelirse geçip gider ve topu üç direk arasına bırakıp geri dönerdi. Yıllar yılı tek istasyonu Altay oldu. 1987’de geldiği Altay’da 9 sezon onurla forma giydi ve sonunda kulüp tarihinin en yüksek bonservis ücretlerinden birini kazandırarak Denizlispor’a transfer oldu. Kasımpaşa, Salihlispor, İzmirspor, Yıldırım Bosna ve Ulucak ile veda etti yeşil çimlere. Youtube’da eski Altay maçlarını izlerken spiker, “Ofsayt yok” diye başlıyorsa lafa, bilin ki Kara Tren, çoktan gol için hareket etmiştir.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Reha KAPSAL
Büyük Altay’ın Türk futboluna büyük armağanı. Fantastik gollerin usta ayağı. 72 golle tarihimizin en golcü 3. futbolcusu. Siyah-beyazlı formayı 230 giyen bir efsane. Süper Lig’in 80’li yıllardaki en parlak yıldızı. Bir günde üç önemli transfer teklifi alıp Altay’ı tercih eden bir sevdalı. Altay’da hem futbolcu, hem teknik direktör olarak Süper Lig’e yükselme gururu yaşayan unutulmaz isim. Teknik direktörlük kariyerinde ikisi TFF 1. Lig olmak üzere dört şampiyonluk kupası kaldırdı. U21 Milli Takımı’nın 12 maçta tek yenilgiyle en başarılı teknik direktörleri arasında yer aldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Şanver GÖYMEN
Samsunspor’un 20 Ocak 1989 tarihinde geçirdiği kazadan ağır yaralı olarak kurtuldu, uzun süren rehabilitasyon sürecinin ardından önce Merzifonspor’a, ardından uzun yıllar formasını giyeceği Büyük Altay’a geldi. Dile kolay, Süper Lig’de tam 152 maç üç direk arasında yer aldı. Altay’ın Tanzer Sencer ile başlayan unutulmaz kaleciler serisinin son temsilcisi oldu. 10 kez A Milli Takım’a davet edildi, 5’inde forma giydi. Bir büyük usta olarak veda ettiği Altay’dan sonra Konyaspor ve Çanakkale Dardanelspor’un “1” numarası olup Manisaspor ile yeşil sahaları bıraktı. Şanver Göymen, Altay’ın bir dönemine damga vuran oyuncular arasında yer alır.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Semih KAYA
13 yaşında küçük bir çocuk olarak Helvacılar’dan geldiği Büyük Altay’da yıldız takımda forma giydi. Gelişmiş sorumluluk duygusu ve futbol zekasıyla kısa sürede yıldızını parlattı. Altay’ın keskin gözlere sahip oyuncu izleme antrenörleri ve iyi eğitimi sayesinde iki yılda herkesin konuştuğu bir yetenek haline dönüştü. 15’inde Galatasaray altyapısına transfer oldu. 15, 16, 17, 18, 19, 21 ve A Milli Takım’da forma giydi. Üç sezon Çekya’nın ünlü ekiplerinden Sparta Prag’da görev yaptı. Böylelikle Altay’dan yetişip Avrupa’ya giden oyuncular listesine adını yazdırmayı başardı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Serdar MERİÇ
Büyük Altaylı Serdar Meriç, U16 Milli Takımımız’ın 1994 yılında kazandığı Avrupa Şampiyonluğu’na damgasını vurdu. Önce İzlanda filelerini iki kez sarsan genç adam, hemen ardından 1-0’lık final maçında Danimarka’yı saf dışı bırakan golü kaydederek kupanın ülkemize gelmesini sağladı. Toplam 39 kez ay-yıldızlı formayı giyme onuruna ulaştı. Avrupa Şampiyonu Altaylı, 1999’a kadar siyah-beyazlı formayı giydi. Futbola veda ettikten sonra da Altay’da çeşitli yaş gruplarında antrenörlük yapmaya devam etti.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Serkan DÖKME
Bizim “Godik”… Bir futbolcunun top ayağına bu kadar mı yakışır. Bir futbolcu, her pozisyonda bu kadar mı soğukkanlı olur. Tam bir Süper Lig futbolcusu, bir virtüöz. Altyapıdan başlayan Altay yolculuğunu 2000 yılına kadar devam ettirdi. Ardından Samsunspor, Vestel Manisaspor, Malatyaspor yapıp 2010’da yuvasına geri döndü. Tam 43 kez ay-yıldızlı formayı giydi. Tokatspor’da yeşil sahalara veda edip bir hoş sada bıraktı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Sinan KALOĞLU
Her ne kadar Boluspor altyapısı gibi görünse de Türkiye onu “Altaylı Sinan Kaloğlu” olarak tanıdı, bildi. 19 yaşında geldiği Altay’da müthiş kariyeri de başladı. Süper Lig’e yükselen Büyük Altay’ın en golcü isimlerinden biri oldu. Süper Lig’de de etkili oyununu devam ettirip önce Beşiktaş’a, ardından Bochum ve Vitesse’ye kadar yükselen bir kariyere ulaştı. Çok sayıda takımda oynadıysa da Altay’daki 27 gollük performansıyla hafızalardaki yerini aldı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Tahir KARAPINAR
Bilal Yaşar ile başlayan “3” numara geleneğinin son temsilcisi. Altay Alsancak Stadı sol taç çizgisi üzerinde kendine has imzası olan süper yetenek. Santrforları, kafasına top çarptırmak için kullanan sol ayaklı bir virtüöz. Rahmetli Rıdvan Burteçin tarafından Göztepe’den “ustaca” transfer edildikten sonra tam 12 yıl siyah-beyazlı formayı giydi. “Bir takım küme düşerse futbolcular ayrılır, adamlar kalır” diyen Nedved’i ıspatlarcasına 2001-2002’de Büyük Altay’ı yeniden Süper Lig’e taşıyan kadrodaki yerini aldı. 36 yaşına kadar sol çizgide gitti, gitti, gitti… Teşekkürler Büyük Kaptan, yolun hep açık olsun…
Çünkü; O Bi Altaylı…
Tanzer SENCER
1966-1979 yılları arasında koruduğu Altay kalesinde devleşen isim. Kariyeri boyunca hiç sarı ve kırmızı kart görmediği için “Centilmenliğin Kalecisi” olarak da anılan bir efsane oyuncu. Süper Lig tarihinde bir takımın formasını en uzun süre giyen futbolcular arasında yer aldı. Büyük Altay’daki uzun futbol kariyerinde bir Türkiye Kupası sevinci yaşadı. Jübilesini 1 Ağustos 1979’da 2-1 kazandığımız Fenerbahçe maçıyla yaptı. Altay’dan hiçbir zaman kopmadı ve yıllar içerisinde antrenör, genel kaptan, menajer ve yönetici olarak hizmetlerine devam etti. Tanzer Sencer, bu vedanın ardından kaptanlık pazu bandını Büyük Mustafa’ya devretti.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Toprak KIRTOĞLU
Almanya’da doğdu, Büyük Altaylı oldu. 1989-1994 yılları arasında uzun siyah saçları ile Altay Alsancak Stadı’nın sağ taç çizgisinde gidip gidip geldi. Sonunda öyle bir gitti ki Fenerbahçe’ye “yıldız” olarak transfer oldu. Kocaelispor, Antalyaspor, Hatayspor, Erzurumspor, Yıldırım Bosna, Adanaspor formalarını da giyse “Altaylı Toprak” olarak anıldı. Yeşil sahalara vedasının ardından çok sevdiği kulübünde teknik direktör koltuğunda da oturdu.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Tuna ÜZÜMCÜ
17 yaşında amatör küme ekiplerinden İzmir Büyükşehir Belediyespor’da keşfedildi. 23 yaşına kadar siyah-beyazlı armayı göğsüne taktı . Hemen sonrasında ise Altay & Süper Lig transfer hattı ile Gençlerbirliği’ne gitti. Yere sağlam basan, hava toplarında etkili ve oyun kurucu özelliği sayesinde yıldızlaşıp Beşiktaş’a transfer oldu. Bursaspor, Antalyaspor, Adanaspor, Samsunspor ve Denizlispor’da da forma giyip aktif futbolculuk yaşamını noktaladı.
Çünkü, O Bi Altaylı…
Turgut UÇAR
Altay’ın Türk futboluna armağan ettiği en önemli oyunculardan biri. 1983-84 sezonunda Süper Lig’e yükselen ekibin en önemli oyuncuları arasında yer alır. 1988 yılına kadar siyah-beyazlı formayı giydi ve ardından beş yıllık Trabzonspor kariyerine başladı. Gaziantepspor, Karşıyaka, Balıkesirspor ve Soma Linyitspor ile yeşil sahalara veda etti. 12 kez milli oldu. Futbola başladığı “Büyük Altay’da” teknik direktörlük yaşamına da start verdi. Çeşitli sezonlarda beş dönem görev aldı. Turgut Uçar, 2 Şubat 2019 tarihinde, henüz 54 yaşındayken aramızdan ayrıldı. “Ölüm bizi ayırana dek” derler la, işte Turgut Uçar da son vedasına kadar ayrılmadı Büyük Altay’dan…
Çünkü, O Bi Altaylı…
Ufuk ATEŞ
Her ne kadar Salihli altyapısı gibi görünse de Türkiye onu “Altaylı Ufuk Ateş” olarak tanıdı, bildi.Yeşil sahalardaki 15 yıllık kariyerinde Altay'da 23 gol atarak bir kez gol kralı olan Ufuk, yakasını bir türlü bırakmayan sakatlık yüzünden, ömrünü adadığı futbolu bırakmak zorunda kaldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Ufuk CEYLAN
12 yaşında Altay’da başladı kariyeri, küçük bir çocuk olarak. 16’sında A Takım’a geçti ve dört sezon kadrodaki yerini aldı. U18, U19 ve U21 Milli Takımları’nda 20 kez ay-yıldızı göğsüne taktı. Üç defa A Milli Takım aday kadrosuna davet edildi. Sonrasında Manisaspor, Galatasaray, Başakşehir, Alanyaspor, Yeni Malatyaspor ile Süper Lig’in en deneyimli kalecilerinden biri oldu.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Ümit KAYIHAN
12 yaşında Altay’da başladı kariyeri, küçük bir çocuk olarak. 16’sında A Takım’a geçti ve dört sezon kadrodaki yerini aldı. U18, U19 ve U21 Milli Takımları’nda 20 kez ay-yıldızı göğsüne taktı. Üç defa A Milli Takım aday kadrosuna davet edildi. Sonrasında Manisaspor, Galatasaray, Başakşehir, Alanyaspor, Yeni Malatyaspor ile Süper Lig’in en deneyimli kalecilerinden biri oldu.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Vahap ÖZALTAY
Bir kulübü ne kadar çok sevebilirsiniz ? Onun adını, kendinize soyadı olarak alır mısınız mesela ? Veya bir kongrede kalbiniz heyecana yenik düşecek kadar sevebilir misiniz bir kulübü ? Eğer Masumiyet Çağı’nın futbolcusuysan ve eğer genç Cumhuriyet senden özveri, emek, çalışma, iş bekliyorsa hepsini yaparsın Vahap Özaltay gibi… 1922-1931 yılları arasında siyah-beyazlı formayı giyen Vahap Özaltay, ülkemizin profesyonel sözleşme imzalayıp Avrupa’ya transfer olan ilk futbolcusudur. Altay’ı, “Büyük Altay yapan isimlerin en başındadır. Yaşama veda ettiği 1965 yılına kadar kalbi sadece siyah-beyaz renkler için çarpmış ve geride “Futbol Nasıl Oynanır” isimli bir de kitap bırakmıştır…
Çünkü; O Bi Altaylı…
Yakup SERTKAYA
Bulgaristan’ın Kırcaali’sinde doğup geldiği İzmir’de 1990’lı yılların hemen aşında keşfedildi. Kısa boyu, futbol zekası, isabetli pasları ve oyun kurmadaki yeteneği ile başarı basamaklarını birer-ikişer tırmandı. 65 maç siyah-beyazlı formayı giyip Süper Lig ekiplerinden Bursaspor’a transfer oldu. Sonrasında Bucaspor ve Balıkesirspor tecrübeleri yaşayıp, futbola yuvası Büyük Altay’da veda etti. 289 maçlık futbolculuk kariyerini “Altaylı Yakup” olarak başlayıp “Altaylı Yakup” olarak bitirdi.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Yenal DİNÇAKMAN
Büyük Altay’ın her zaman “genç” futbolcusu. Altay altyapısında başladığı yolculuğunda ilk profesyonel maçına 8 Şubat 1998’de Fenerbahçe’ye karşı çıktı. Uzun süre görev yapıp “Altaylı Yenal” olarak hafızalara kazındıktan sonra çok sayıda takımda forma giydi. Futbola vedasından sonra ilk antrenörlük deneyimini yine yuvası Altay’da yapıp, U14, U15, U17 ve U19’larda çalıştı. En verimli döneminde, henüz 42 yaşındayken geçirdiği kalp krizi ile hem hayata, hem Büyük Atay’a veda etti. Her zaman Altay için atan o kalp, bir daha hiç atmadı. Huzur içinde yat Yenal Dinçakman…
Çünkü; O Bi Altaylı…
Yüksel KEPOĞLU
Kasımpaşa Lisesi’nde okurken, bir yandan Fenerbahçe forması giyiyor, diğer yandan da arabası olmadığı için Şişli - Mecidiyeköy arasını koşarak antrenmana gidiyordu. Bu şartlarda, kendi ifadesiyle “Ağlayarak” geldi Büyük Altay’a. Ve yine kendi ifadesiyle “İyi ki de geldim” diye özetler her şeyi. Ona göre kulüp, Dernekler Masası’nda kurulur ama camia olmak, hele Büyük Altay olmak bambaşka bir şeydir. Yıllar yılı giydi siyah-beyazlı formayı. Evet, belki Fenerbahçeli Yüksel Kepoğlu olarak başladı futbola ama, 147 kez kuşandığı armamız ile “Altaylı Yüksel” olarak tarihteki yerini aldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Zafer BİLGETAY
Türk futbolunun Zagor’u… Gücü tükenmez bir savaşçı ruh ve siyah-beyazlı renklere adanmış koca bir ömür… Büyük Altay’ın “Zagor Zafer’i”… Altay formasıyla tam 11 yıl geçirdi, A Milli Takım’a kadar yükseldi, hemen her yaş kategorisinde ay-yıldızlı formayı giydi. Türk futboluna “Yatarak, kayarak” top çalmayı getiren bir büyük usta. 3 Ekim 1980’de Suudi Arabistan ile İzmir’de oynanan A Milli Takım maçında attığı gol ile uzun yıllar A Milli Takım’da gol atan son İzmirli futbolcu unvanını korudu. Futbola veda ettikten sonra Büyük Altay’dan hiç kopmadı ve her gerek duyulduğunda altyapı ve A Takım’da özveriyle görev yaptı.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Zafer ÖĞER
28 yaşında Beşiktaş’tan geldiği Altay’ı, “Ligin en az gol yiyen kalecisi” unvanıyla yeniden Süper Lig’e çıkaran oyuncular arasında yer aldı. Türkiye Kupası’nda çeyrek finale kadar yükselen Büyük Altay’ın “1 numarası” oldu… İki kez yılın kalecisi seçildi. O kadar iyi işler yaptı ki, beş yılın sonunda 33 yaşında yeniden Beşiktaş’a transfer oldu. Tam 39 yaşına kadar futbol oynadı, 3 Süper Lig, 1 Türkiye, 2 Süper Kupa, 3 TSYD Kupası kaldırdı. Ama bizim için kaldırdığı en değerli kupa, 1990-91’deki şimdinin TFF 1. Lig Kupası oldu.
Çünkü; O Bi Altaylı…
Zinnur SARI
Altay tarihini yazacaksanız eğer, Zinnur Sarı o kitabın en güzel sayfalarında yer almayı hak eder. 19 yaşında girdiği Büyük Altay’da tam 41 yılını geçirdi. Siyah-beyazlı formadan başkasını tanımadı. Bilal Yaşar’dan sonraki “3” numaranın sahibi oldu. “İzmir Gülü” lakaplı unutulmaz oyuncu, 54 kez milli formayı giyme başarısını gösterdi. Siyah-beyazlı renklere adanan hayat, Necati Ateş ve Yakup Sertkaya başta olmak üzere sayısız genci Türk futboluna kazandırdı. Kader, İzmir Gülü’nü 2007’de dalından koparsa da o her zaman bir Büyük Altaylı olarak kitabın en güzel sayfalarındaki yerini aldı.
Çünkü; O Bi Altaylı…